Britta Bouma is

Nieuwsgierig
Nieuwsgierigheid deed mij tijdens mijn rechtenstudie besluiten om Chinees recht erbij te nemen. Achteraf besefte ik pas dat ik hier niet alleen extra kennis mee heb opgedaan, maar dat deze uitstap mij op een heel wezenlijke manier heeft gevormd. Ik verbaasde me over het grote gebruik van mediation in China. Maar China kent een andere wereldbeschouwing dan onze Westerse maatschappij. Met name het Confucianisme is meer gebaseerd op harmonie. Kijk je van buiten naar binnen, dan is het opeens logisch dat je een ander rechtssysteem hebt in China.

Verbindend
Dit inzicht heeft mij in mijn verdere loopbaan geholpen om elke situatie in zijn eigen context te bekijken en de zakelijke wereld integraal te doorgronden. Door mijn kennis en ervaring naar veel verschillende vakgebieden uit te breiden, bracht ik steeds vaker verbindingen tussen deze gebieden tot stand en ontstonden synergetische effecten. Dit betekende voor mij, als manager en bestuurder, meer slagkracht. Voor mijn teamleden ontstond een idealere omgeving om effectief hun professionaliteit te laten zien. Dat was het begin van de filosofie van Hidden Values: “Benut de verborgen waarden en talenten, die er al zijn, door de juiste context te scheppen.”

Confronterend
Na verloop van tijd kwam hier nog een ander element bij. Naarmate ik in hogere echelons in organisaties ging werken, zag ik dat mensen dingen met zichzelf lieten gebeuren waardoor ze van zichzelf vervreemdden. Door spanningen op de werkplek ontstond dan een merkwaardig collectivistisch gedrag waarin iedereen zijn identiteit ‘s ochtends aan de kapstok hing en ‘s avonds weer mee naar huis nam. Dit bracht bij mij een zelfde fascinatie naar boven als dat Chinees recht deed. Waarom gebeurt dit en tot op welk niveau is dit nog beïnvloedbaar?

Verhelderend
Er is nog zoveel te winnen… Een organisatie heeft tegenwoordig al haar oren en ogen nodig om goed te blijven inspelen op haar klanten. Hoe krijg je dat gedaan? Mensen moeten zichzelf kwijt kunnen in de organisatie. Daarvoor moeten zij zich bewust zijn wat hun natuurlijk potentieel is en wat zij belangrijk vinden. Aan de andere kant moet een organisatie duidelijk maken waar zij voor staat en gaat. Alleen dan kan een goede match totstandkomen en gaan medewerkers verantwoordelijkheid voor het geheel pakken.

Authentiek
Leiders moeten gaan houden van de verschillen tussen hun medewerkers en hun professionals stimuleren om van buiten naar binnen kijken. Ik pas dit ook op mezelf toe: ik zet mijn kwaliteiten in meerdere maatschappelijke initiatieven in. Dat houdt mijn blik onbevangen en zorgt ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf staan.

Partners

Ik werk samen met andere bedrijven en ZZP-ers uit mijn netwerk die allemaal de geest van Hidden Values ademen. Dit zijn consultants, creatieve mensen, ICT-ers, kunstenaars, HR-specialisten of technici. Stuk voor stuk bijzondere mensen èn professionals op hun eigen terrein.

Mijn partners zijn o.a.: