opdrachten.jpg

New People Capabilities

Ik koop in de kringloopwinkel een paar schoenen voor € 2,50. Ik krijg verschillende reacties:
‘Gaat het zo slecht bij jullie thuis?’
“Hè bah, daar krijg je voetschimmel van.”
’’’Zo weinig? Dat kan niets zijn.’’’
Maar ook: ‘Wat mooi dat spullen zo een tweede leven krijgen.’
“Wat leuk. Ga je daar vaker heen?”

De eerste drie opmerkingen oordelen. En geven nauwelijks ruimte om verder te praten. In de laatste twee klinkt interesse door. Een uitnodiging om in gesprek te gaan. Om samen verder te verkennen.

Uitzicht = inzicht
Wat zeggen deze reacties nog meer? Over die personen? Ze geven een indruk door welke ramen zij de wereld zien. Maar diezelfde ramen geven mij ook zicht op hen. Ik zie hun interne filters. Wat ze belangrijk vinden. Hier woont hun leiderschap.

Met dit persoonlijk leiderschap komen mensen in actie. Of niet. Roepen ze een halt toe aan de situatie waarin ze zitten. Treden ze buiten gebaande paden. Soms brengt een goed idee hen op nieuwe plekken zonder nog te weten waarom.

Durf jij nog stil te staan?
In verbinding zijn met jezelf. Je intuïtie gebruiken, wordt steeds belangrijker. Duidelijke scheidslijnen in onze maatschappij verdwijnen. Daar komen ingewikkelde en chaotische structuren voor terug.

Het is niet meer of-of, maar en-en. Wederzijdse afhankelijkheid van economie, sociaal culturele ontwikkelingen en technologie wordt groter. Ons interne referentiekader moet daar qua conditie in mee. Kijk over de schuttingen heen. Blijf wakker. Zie wat er om je heen gebeurt. Dan blijf je beter in contact met jezelf.

Zwervers als inspiratiebron
Een mooi voorbeeld hiervan is een rechter die ik ontmoette. Zonder te weten wat het haar uiteindelijk zou brengen, liet ze haar hart spreken.

Haar rechtbank start met een ongebruikelijk ontwikkeltraject ‘Ga eens in de schoenen van een ander staan’. De rechter maakt als beveilingsbeambte kennis met de zwervers op de stoep van de rechtbank. Ze ontmoet meer mede-menselijkheid en stress dan ze had gedacht. Maar ze gaat nog een stap verder….

‘Ik wist dat ik meer creativiteit in me heb. Maar het kwam er niet uit. Vroeger wilde ik modeontwerpster worden. Toen ik dat weer toeliet, dacht ik meteen: dat kan niet meer. Ik ben nu te oud. Ik ben toch doorgegaan.’

‘A judge with a passion for fashion’
Bij toeval komt ze in aanraking met een ruimdenkende eigenaar van een jong modemerk.
‘Waar je me ook voor wilt gebruiken: ik doe het. Onder één voorwaarde: ik zit overal bij en ik mag me overal mee bemoeien.’ Na korte tijd betrekken ze haar, als vanzelfsprekend, bij alles.

Wat brengt een rechter voor goeds in de mode?
‘Het voordeel van ouder worden is, dat je dingen waardevrij kan benoemen. En dat is heel verhelderend. Voor iedereen.’

Ik voel me tegoed om….
Wat trof haar het meest?
‘In een kleine organisatie moet je alles zelf doen. Een andere (jonge) stagiaire bedenkt een display-concept voor een winkel. Ze moet het prototype zelf maken. Plankjes zagen en in elkaar zetten. Ik geniet van de creativiteit die vrijkomt. Dan zegt de stagiaire: “Ik ben opgeleid om concepten te bedenken en niet om dingen te bouwen.” Dat vond ik grappig. Ik ben zelf een voorbeeld dat het er niet toe doet, waarvoor je bent opgeleid. Waar het om gaat, is wat je aanpakt.’

Ikebana
Wat neemt ze voor altijd mee?
“Als ik vroeger een presentatie maakte, was ik dagen aan het nadenken hoe ik het zou aanvliegen. Nu kan ik inspiratie oproepen met een paar associaties op internet. Laatst kwam een verzoek voor een presentatie over leeromgevingen binnen. De avond van tevoren. Ik heb een parallel met Japans bloemschikken (Ikebana) getrokken. Binnen een uur was ik klaar. Daar heb ik meer energie van gekregen dan het kostte. En mijn boodschap was meteen raak.”

New People Capabilities
Deze rechter sluit aan op een totaal andere wereld. Ze heeft haar eigen interne referentiekader verlegd. En is dichter bij haar eigen kracht gekomen. Dat is leiderschap met een hoofdletter. Maar de ware kracht zit ‘m in de combinatie met iets anders.

Ze heeft zichzelf door deze stap ook ander gedrag aangeleerd. Ze paste zich aan aan de cultuur van het modebedrijf. Ze leerde zichzelf hoe ze haar creativiteit kan aanboren. En ze leerde te schakelen tussen verschillende communicatiestijlen (stijlflexibiliteit).

De combinatie van dit nieuwe gedrag en haar persoonlijke leiderschap zijn: ‘New People Capabilities’. Deze nieuwe kwaliteiten zijn nodig om de veranderingen, die zich in de toekomst niet meer lineair ontwikkelen, het hoofd te bieden.

Maken en breken
Het start allemaal bij heel simpele opmerkingen. Zoals die waar ik deze blog mee begon. Daarmee maak je of breek je in het prille begin relaties. Bouw laagje voor laagje relaties om je heen? Dan krijg je veel kansen om van anderen te leren.

Het boek “Humble Inquiry: The gentle art of asking instead of telling” van Edgar Schein geeft hierover een aantal goede tips. Ik kan je het van harte aanbevelen.

Britta Bouma – Hidden Values