opdrachten.jpg

Tig redenen om LARP-en uit te vergroten

‘Ga jij LARP-en?’, vraagt vriend Wally aan onze dochter.

Wat zeg je??
“Wally, weet jij wat dat is?”, vraag ik.
‘Live Action Role Playing.’
“Ik weet nog maar net wat die afkorting betekent. Ik dacht eerst dat ik het verkeerd verstond. LARP-en!”

Masker

Improvisatietheater door pubers
In plaats van op de bank te hangen, gaan ze een script schrijven. Nadenken over de personages. Wie welke rol gaat krijgen. Geen vaste teksten. Maar samen improviseren.

Klinkt als een prachtige leeruitdaging. Niet als verjaardagspartij.
 
 

Waarom doen ze dit?
Ik wil meer weten. Op het internet kom ik in massa events terecht. Waar mensen zich uitdossen in enorme kostuums. Verschillende verhaallijnen door elkaar spelen. En weekenden met elkaar doorbrengen.

Gekte of goud?
Ik merk dat ik wat weerstand begin te ontwikkelen. Ik kan me hier weinig bij voorstellen. Waarom zou je dit willen? Wat een gekte. Maar als ik de chats lees, zie ik wezenlijke dingen.

Spelen is leren
De eerlijkheid van de chats is bijna ontroerend. Ik zie meteen wat er spelenderwijs wordt ontwikkeld. Het is jezelf aanzetten. Zodat je je met hart en ziel kan geven om het collectief beter te maken.

Van elkaar leren
Hier kunnen wij in grote wereld nog wat van leren. Als we echt willen innoveren.

1. Improviseren
“Ik wilde iets nieuws uitproberen en beter leren improviseren. Dit is totale beleving. Ik verleg mijn grenzen. En leer dat ik veel meer dingen kan dan ik had gedacht.”

2. Initiatief
“Ik ben verlegen en heb lang getwijfeld of ik dit zou kunnen. Ik oefen hiermee om initiatief te tonen. Daardoor verbreedt mijn horizon.”

3. Interactie
“Ik leer me in te leven in een ander. En mijn acties op die ander aan te sluiten. Daarmee verbeter ik mijn sociale skills.”

4. Zelfstandigheid
“Je hoeft niet perse alles te doen zoals de meerderheid. Ik leer hoe ik anders kan reageren op rare of benauwende situaties. En mezelf kan blijven.”

5. Geef nooit het kind in jezelf op
“Als mensen weigeren hun innerlijke kind op te geven, kan ik daar alleen maar respect voor opbrengen.”

6. Beweging
“Ik beweeg me een heel weekend fanatiek. En ben ik ook lekker in de gezonde buitenlucht. We proberen ons gewoon allemaal te ontspannen.”

Niet allemaal hosanna
Alle negatieve opmerkingen heb ik voor het gemak achterwege gelaten. Die zijn er natuurlijk ook.

En nu naar de volwassen wereld…
Samen met een theaterdirecteur heb ik al eens zitten filosoferen. Toen we de oprichting van een culturele coöperatie uitwerkten. Om het bedrijfsleven en de podiumkunst dichter bij elkaar te brengen. Cultureel ondernemerschap veert daardoor op. Maar het geeft het bedrijfsleven ook iets heel wezenlijks terug.

De ware kracht
“Theater kan het bedrijfsleven een spiegel voorhouden. Zonder te oordelen. Het gebeurt ‘Real Life’. Tragiek en hilariteit zijn tegelijk voelbaar.

Maar het getoonde is ‘niet echt’. Toeschouwers stellen zich gemakkelijk open. Daardoor ontstaat ruimte om onderstromen bespreekbaar te maken.”

De cirkel is rond
Grappig. Ik heb met LARP-en een hele cyclus doorgemaakt. Eerst wist ik niet wat het was. Ben verbaasd over het bestaan. Verdiep me erin. Krijg vervolgens weerstand over de gekte ervan.

Heb toch de bereidheid om verder te kijken. Zie dan ook goede dingen. Filter die mooie dingen eruit. Pas ze toe op andere situaties. En zie nieuwe toepassingen.

Cirkel
 
Recyclebare ingrediënten
Ik weet nog niet wat ik hiermee kan. Maar ik heb wel iets geleerd. Met deze lichte manier van kijken, oogst je maximaal hergebruiken. En blijft een heleboel negatieve energie weg. Is dit nou creativiteit?

Grotere sprongen?
Als je meer met theater wilt. Dan kan ik je van harte het boek ‘Theater Interventies’ aanbevelen van Mark Oostra en Paul Devilee. Daarmee doe je technieken voor veranderen zonder weerstand op.

Graag!
Of heb jij al geëxperimenteerd met theater in het bedrijfsleven? En kan jouw ervaring in groter verband interessant zijn om op het podium te zetten? De theaterdirecteur en ik gaan graag met je in gesprek om te kijken of dat recyclebare beleving gaat worden.

Britta Bouma – Hidden Values